Esport har eksisteret i mange mange år, hvor gamere fra hele verden har siddet i timevis – endda i årevis – og spillet de mange forskellige Esports spil. Men hvad er det lige, der er sket her på det seneste med Esporten i Danmark? De sidste par år er der nemlig sket en eksplosiv udvikling herhjemme, hvor Esport bliver mere og mere populært. Det er blevet langt mere normalt at tale om Esport her i Danmark, end det var for blot nogle få år tilbage. Men hvad skyldes egentlig den store udvikling, og hvorfor er Esport blevet langt mere anerkendt nu, end det var før i tiden? Det vil vi hos E-sportbetting komme meget nærmere ind på her.

Esport Danmark – Oprindelsen

Esport har eksisteret i mange år, hvor de første konkurrencer blev spillet tilbage i 1970’erne. I de seneste år er der sket en kæmpe udvikling, hvor der bliver holdt mange flere globale turneringer rundt omkring i verden. Det er tydeligt, at Esporten er blevet et voksende fænomen, og at der er gode odds for, at det fortsætter med at udvikle sig.

Hvorfor anses Esport som en sport?

Esport, er jo egentlig en række forskellige computerspil, som mange unge – og voksne – dyrker i deres fritid. Her er der dukket en masse forvirring op om, hvorfor at disse computerspil kategoriseres som en sport. Esport er jo ikke det samme som fx fodbold og håndbold, hvor der er en masse fysiske bevægelser inden over, men derimod hvor man sidder foran en computer, og spiller nogle spil.

Det var først omkring årtusindskiftet, hvor computerspillene begyndte at blive set som en sport. Esport står for “Electronic Sport”, hvor der er tale om elektronisk spil. I og med at Esporten faktisk består af konkurrencer mellem hold eller enkelte deltagere – ofte på et professionelt plan – så opfylder Esport kriterierne for værende en sport.

Selvfølgelig er Esport langt fra det samme som de andre typer sport, som vi kender mest til, men Esport er i sig selv ikke så simpelt endda. Det handler i stor stil om at have en virkelig god holdånd på holdet, samarbejde på bedste vis, lægge de stærkeste strategier, og slå modstanderne. Lyder det ikke bekendt, når du fx tænker på håndbold?

Lande der er mest fremme med Esport

I dag er vi begyndt at kende langt mere til Esport her i Danmark, men der er dog stadig nogle lande, der er langt mere fremme indenfor Esport. Tager vi et kig på Sydkorea, så er de faktisk dét land, der er mest fremme.

Det skyldes til dels at Sydkorea tilsyneladende startede med Esport før resten af verden. Der er en stor popularitet og nysgerrighed for Esport i Sydkorea, hvor flere tusinde mennesker glædeligt deltager i store begivenheder. Der var fx et League of Legends verdensmesterskab i 2014 med en førstepræmie på 1 million dollars, hvor omkring 40.000 mennesker deltog. Her begyndte der virkelig at ske noget inden for Esporten, der i den grad havde nået et helt nyt niveau. Sydkorea er nok det land, der er mest fremme, men vi ser også at lande som USA, Kina og mange lande i Europa er begyndt at komme til – og det udvikler sig helt sikkert endnu mere i fremtiden.

Da Esport kom til Danmark

Selv om, at det først er de seneste år, hvor Esport i Danmark er nået på et helt andet niveau, så er vi startet langt før det. Vi skal tilbage til start 00’erne, hvor det første danske hold deltog i et internationalt event. Efter dette event var det blevet en realitet: Esporten var nået til det danske marked.

I år 2007 blev Esport Danmark stiftet, der er Danmarks officielle Esport forbund. Esport Danmark arbejder på højtryk med at få Esport anerkendt i hele verden som en sportsgren. De er medstifter og medlem af det Internationale e-Sports Forbund (IeSF), som er en organisation, der arbejder for at promovere Esporten og de mange spillere.

Copenhagen Games er Danmarks største Esports-begivenhed, hvor den første begivenhed blev afholdt i år 2010. Siden dengang, har de afholdt spændende begivenheder hvert år, hvor der blandt andet kan spilles Counter Strike, League of Legends, StarCraft og FIFA.

De mest udbredte Esport spil i Danmark i dag

Efter at Esporten for alvor tog fart på det danske marked, er der nogle Esports spil, der især hitter herhjemme. Typisk vil vi se nogle skydespil og voldelige spil, der handler om at nedlægge sin modstander. Nogle spil foregår på et battlefield, hvor der skal laves en hær, der skal kæmpe mod en anden hær.

Her i Danmark ser vi, at de mest populære genre er:

  • Real time strategy– Alle handlinger i spillet udføres i real tid. Alle spillere kan altså lave et træk på samme tid. Her er det mest populære spil i Danmark, StarCraft2.
  • Multiplayer online battle arena– En genre der foregår på et battlefield, hvor spillerne styrer deres egne helte, og kan lave en hær af minions. Her er populære spil som DOTA2, Smite og League of Legends.
  • First person shooters – I denne genre vil spillerne se sin karakter i førstepersonsperspektiv. Typisk vil man være en del af et hold, der har et arsenal af våben, som skal bruges til at skyde sine modstandere. De mest populære spil i denne genre er Counter Strike og Call of Duty.

Udover disse populære genre, så ser vi også en stigende popularitet i spil som FIFA, der er et fodboldspil, hvor der afholdes rigtig mange FIFA-turneringer. Andre typer er kortspil som Hearthstone, som mange danskere også holder utrolig meget af at spille. I Hearthstone skal der bygges deck, og slå de andre modstandere, som man møder online.

Danske Esport hold

Hvis du gerne vil være en del af et dansk Esport hold, så kan det skam sagtens lade sig gøre. Der er utrolig mange forskellige hold her i Danmark i alle slags typer af Esports spil. For at blive en del af et hold, så kan du fx spille meget derhjemme online, hvor du spiller competitive. Derfra kan du ofte være heldig, at der er nogle, som opdager dit potentielle talent, og som gerne vil danne et hold med dig.

Du kan deltage i turneringer, og blive set den vej, eller være medlem af nogle Esport klubber. På trods af at vi har nogle amatør hold i Danmark, så er der alligevel nogle gode pengepuljer at vinde. Uanset, om du er til DOTA2, CS:GO, LoL eller andre spændende Esport spil, så er der gode chancer for at nå langt i dagens Danmark.

Professionelle hold

Det er dog ikke lige så nemt til at gå hen og spille professionelt. Det kræver mange års erfaringer, og at dit niveau er rimelig højt. Det kan dog læres, og vi har skam også nogle rigtig dygtige professionelle danske Esport hold. Hvis vi fx tager et kig på CS:GO, så har vi faktisk hele 3 danske hold, der spiller på et professionelt niveau: Astralis, Heroic og North.

Astralis er blevet kåret som verdens bedste hold op til flere gange, da de seneste par år har været fuldstændig vanvittige. Astralis har i den grad været med til at gøre Esporten langt mere populær herhjemme, efter at de har vundet nogle Majors og været det første hold til at vinde “The Intel Grand Slam”-prisen med en præmiepulje på 1 million dollars.

Efter at Astralis røg helt til tops begyndte DR3 at vise nogle events på TV. Her har vi i Danmark valgt at holde nogle store events i hhv. Odense og København, hvor tusindvis af danskere mødte op for at støtte deres favorithold. Endnu flere så med hjemmefra på TV’et, hvor der blev vist events som Blast Pro Series og ESL Pro League. Dette har i den grad gjort, at flere danskere har fået øjnene op for Esporten – især Counter Strike.

Esport klubber – Dyrk dit favorit Esport spil

Nu er det jo sådan, at der findes rigtig mange forskellige klubber rundt omkring i Danmark, hvor der kan dyrkes en sport. Hvis du går til fodbold, så har du muligheden for at være medlem i en klub, hvor der skal trænes op til at være med i kampe. I og med at Esporten er blevet langt mere anerkendt i Danmark som værende en sport, så er der også dukket utrolig mange klubber op på landsplan.

Der er faktisk mange danske Esport klubber rundt i hele Danmark, hvor du kan få lov at dyrke Esport. I løbet af de seneste år er der dukket mange foreninger op, som tilbyder Esport på den ene eller anden måde. Her kan du være medlem af en klub, hvor du får lov at spille sammen med andre gamere, og deltage i forskellige konkurrencer. Der er nogle ret seriøse klubber rundt omkring, som du kan finde på Sjælland, Fyn og i Jylland. Indtil videre er der dog ikke lige så mange Esport klubber, som der fx er af fodboldklubber, men vi er sikre på, at der helt sikkert dukkert flere op i fremtiden.

Nogle går til fodbold – andre går til Esport – og det kan du sagtens være en del af!

Tag på efterskole og få Esport som et fag

Da Esport er blevet til et af de hurtigst voksende sportsgrene i Danmark, så er det faktisk også nu blevet muligt, at du kan lære Esport på en efterskole! Så hvis du er i den alder, hvor du snart skal til at vælge en efterskole (eller er du en voksen med et barn, der snart skal afsted), så læs videre her.

Det lyder måske alt for godt til at være sandt, eller også synes du, at det er en virkelig dum idé. Men, det er altså muligt at tage Esport som et fag – og det kan der være mange gode grunde til at gøre. Hvis du er en gamer, og elsker at sidde derhjemme og spille mod dine kammerater i et spil CS:GO eller LoL, så kan du få fornøjelsen af at blive endnu bedre.

Der er faktisk efterskoler over hele landet – og flere dukker op med flyvende fart – der har Esport som et linjefag. Primært vil du få muligheden for at arbejde med CS:GO og League of Legends, men mange efterskoler tilbyder også spil som Hearthstone, Overwatch og PUBG (Player unknown’s Battleground).

Deltag i turneringer

Ved at være en del af en efterskole der byder på Esport som linjefag, så får du også chancen for at være med i turneringer i hele Danmark. Efterskolerne deltager nemlig i turneringer, der både foregår online og også ved forskellige LAN events i hele landet. Du får en sindssyg god mulighed for at møde en masse andre unge mennesker, som har de samme interesser som dig, og så er du jo godt på vej til – måske – at blive professionel en dag.

Vind penge på Esport betting Danmark

Efter at Esport er brudt virkelig meget frem her i Danmark, så ser vi også, at der pludselig kan vindes rigtig mange penge ved at bette på Esport. Før i tiden kunne der kun bettes på de andre “anerkendte” sportsgrene som fodbold, håndbold, basketball osv. Nu hvor Esport virkelig er blevet anerkendt som en reel sport, så har flere bookmakere valgt at have det med i deres sportsbook.

Du kan desværre ikke oddse på alle de spændende kampe, der foregår i Esport her i Danmark, men til gengæld finder du alligevel et bredt udvalg af mange forskellige turneringer. Flere og flere bookmakere har et skarpt øje med, hvornår der er en særlig begivenhed, og det er uanset om det drejer sig om League of Legends, StarCraft, CS:GO eller nogle af de andre populære Esports spil. Det er nogle, som du kan få lov at smide nogle penge efter, og (forhåbentligt) vinde på.

Så hvis du er en af dem, der er helt tosset med Esport, og har du en stor viden inden for et bestemt spil, så er du godt på vej til, at kunne vinde nogle virkelig gode penge. Betting på Esport er blevet rigtig populært med tiden, og det er til dels også, fordi du faktisk finder de lidt bedre odds her. Bookmakeren er nemlig stadig i gang med at finde ud af Esporten sådan helt konkret, og derfor vil du ofte se, at oddsene faktisk er ret høje i forhold til andre sportsgrene.

Forøg dine chancer for at vinde med live Esport

Det der med at følge med i en Esport kamp, det kan være så hulens spændende! Faktisk kan du endda øge dine chancer for at vinde, hvis du better på Esport imens. Der kan nemlig ske så meget i en kamp, der kan være forholdsvist svært at forudse på forhånd. Hvis du dog holder rigtig godt øje med en kamp, og kan se, at det egentlig ser ud til at gå i en bestemt retning, fordi favoritholdet muligvis har en dårlig dag, så kan du overveje at lave en kupon.

En rigtig god fordel ved at bette live i Esport er, at oddset har en tendens til at stige helt enormt. Hvis et hold er ret meget bagud, eller måske allerede har tabt det første map, så vil oddset på at de vinder, stige til vejrs. Hvis du alligevel mener, at de blot lige skulle i gang, og sagtens kan tage sejren, så er det helt klart nu, at du skal bette. Når du better live, så er det både super nervepirrende, men også virkelig spændende, for du følger jo med i kampen, alt imens du har muligheden for at vinde nogle helt store penge.

Spil på Esport hos de bedste bookmakere

Nu hvor vi har nævnt, at du faktisk kan vinde penge ved at bette på Esport, så er det jo selvfølgelig også på sin plads, at du ved hvilke bookmakere, der tilbyder det. Det er nemlig ikke alle online betting sider, der endnu giver muligheden for at oddse på Esport, men en stor del er på vej.

Der er nogle bookmakere, der er bedre end andre, og det vil vi rigtig gerne hjælpe dig med at finde frem til. Her hos E-sportbetting kan du derfor finde en oversigt over de bedste online Esports betting sider, hvor du får lov at bette på Esport. Vi har nøje udvalgt bookmakerne, og henviser dig kun til de bedste af dem.

Det er klart, at det kan være nervepirrende at bette med rigtige penge, men hvis du alligevel følger godt med i de forskellige events – både i TV’et, på YouTube eller Twitch – og du faktisk formår at forudse en masse, så kan du jo lige så godt tjene nogle mønter på det også. Har du et rigtig skarpt øje med et bestemt Esport spil og turnering, så er du allerede rigtig langt!

Dansk Esport i fremtiden

Vi har store forventninger til Esport i Danmark fremadrettet. Der er sket en helt enorm udvikling, og vi er positive omkring, at det nok skal fortsætte. Dét som der før var set lidt ned på, er nu i en rivende udvikling til (måske?) at blive den største sport i fremtiden. Vi har jo også en stigende udvikling inden for computere og elektroniske spil, og mon ikke det også hænger sammen med Esport?

Esport er i sig selv ikke blot en fornøjelse, men rigtig mange tager det faktisk utrolig seriøst. Mange danskere herhjemme har endelig fået øjnene op for Esport, og giver også deres børn lov til at spille mere og mere på computeren. For hvad nu hvis, at barnet gik hen og blev så dygtig, at barnet formår at vinde den ene turnering efter den anden, hvor der er store gevinster på spil? Esport handler selvfølgelig ikke kun om penge. Det er faktisk også en hel fornøjelse at følge med i. Esport er utrolig spændende, da der er så meget, der kan ske i en kamp. Alt kan ske i op til sidste sekund, hvor mange fans sidder derhjemme, og river sig i håret af spænding.

Rigtig mange unge danskere er startet helt fra barnsben med at spille Esport, og vi er sikre på, at der vil dukke mange flere talenter op i fremtiden. Vi har allerede nu, en masse professionelle danske spillere, der både spiller på danske hold, men også er en del af andre udenlandske hold – og de er ikke særlig gamle. Så vi vil klart mene, at nu hvor der er mulighed for at tage Esport fag på efterskoler og være med i nogle klubber, så kommer der med garanti flere talenter på banen – og det skal nok gå hen og blive virkelig interessant at følge med i! Så hvis du vil læse mere omkring Esport, skriver vi løbende spændende nyheder her.